Over Rusland

Over Rusland

over rusland R usland is een land dat in twee wereld delen ligt namelijk in Europa en Azië. Maar politiek gezien ligt Rusland in Europa omdat, de belangrijkste delen van Rusland in europa liggen. Ruim 70% van de bevolking woont in het Europese deel van Rusland. Moskou is de grootste belangrijkste en hoofdstad van Rusland. De regering van Rusland zit allemaal in Moskou. Met een oppervlakte van ruim 17miljoen m2 is Rusland het grootste land ter wereld. Het is bijna twee keer zo groot als het land wat daarna volgt Canada. Qua inwoner aantal is Rusland het negende land van de wereld. Rusland deelt zijn land met veertien andere landen namelijk: Noorwegen, Finland, Estland, Letland, Litouwen, Polen, Wit-Rusland, Oekraïne, Georgië, Azerbeidzjan, Kazachstan, China, Mongolië, en Noord-Korea. Rusland telt ongeveer 147.000 inwoners met de inwoners van de Krim erbij. De munteenheid van Rusland is de Russische roebel.

Geschiedenis van Rusland

De geschiedenis van is veelbewogen en is verstrekt over een aantal eeuwen. De eerste staat op het huidige gebied is het Kievse rijk.

De oudste geschiedenis

Vroeger woonde er een aantal volkeren op het huidige Europese gebied. In het Noordelijke gebied woonde de Fins-Oegrische volkeren vermengd met de Baltische volken. In het Zuiden woonden vooral iraanse volken zoals de Scythen, Sarmaten en Alanen. De Slavische stammen zaten vooral rond de Pripjatmoerassen (een van de grootste moeras gebieden van Europa) en zwermden uit over verschillende plekken. De slaven waren er gelovig en hadden verschillende eigen goden en waren voornamelijk groepen in de landbouw.

De Kievse periode

In de vroegere middeleeuwen zakten Zweedse Vikingen de Russische rivieren af en begonnen hier te bouwen. Na een tijdje werden de Vikingen de elite van de slaven en noemde zich de Varjagen. En veroverde ze stukken van Rusland. In 882 veroverde de vorst van Novgorod het zuidelijke Kiev en maakte hier de nieuwe hoofdstad van. Door de doping van Vladimir de Grote in 988 ontstond hier het christendom Door de bekering van het Christendom deed de Byzantijnse cultuur haar intrede die de cultuur zou bepalen voor ruim zeven eeuwen. In die tijd ontstonden er veel architecten en kunstenaren om de stad Kiev te opfleuren.

De sovjet periode

Na de burgeroorlog was Rusland een beetje verwoest en kon Rusland niet spreken van een sociaal economisch systeem. In 1921 besloot Rusland het kapitalistische systeem te behouden om de economie te herstellen. Deze periode werd de NEP periode genoemd (Nieuwe Economische Politiek) en duurde ongeveer 7 jaar. Er kwamen in die tijd veel kunsternaren en dichters naar voren waaronder de beroemde dichter Vladimir Majakovski. In deze tijd waren de Bolsjewieken aan de macht en die maakten korte metten met hun pottentiele vijanden. Met name de Russisch-orthodoxe kerk moest het ontgelden. Er kwamen een aantal opstanden van de bevolking maar die leiden tot niks. In deze tijd kon een bezoek aan de kerk levensgevaarlijk zijn met de dood tot gevolg. Duizenden kerken werden gesloten verplaats of zelfs opgeblazen in deze tijd en werd alles afgepakt. In die tijd werden een hoop mensen vermoord of gearresteerd als ze naar de kerk gingen.

Terug naar boven