Hoofdstad Rusland

Moskou is de met afstand grootste stad van Rusland en is tevens ook de hoofdstad.

Geografie

Moskou ligt in het hoogland tussen twee rivieren de Oka en de Wolga. Moskou ligt ongeveer zo’ n 156 meter boven de zeespiegel. De rivier de Moska is 80 kilometer lang en loopt van de noordwest tot zuidoost moskou. Daarnaast stromen er ongeveer 120 rivieren door Moskou. Het stedelijk gebied heeft een oppervlakte van ongeveer een oppervlakte van 1500 m2 ongeveer een derde hiervan is groen gebied Moskou bevat ongeveer 100 parken. Moskou heeft ongeveer 12.000.000 inwoners.

Mythes en legenden

Er bestaan sinds de oprichting van Moskou al legendes over de naam Moskou die een Bijbelse oorspong geven. Volgens de Bijbelse verhalen zou de naam Moskou afkomstig zijn van het eeuwen oude volk in het huidige Rusland. Er word gesproken over de volken Mesech en Tubal wat gelijk staat aan de Russen.

hoofdstad rusland

Tijdens het Russisch keizerrijk

Napoleon begon in 1812 met zijn tocht door Rusland en stond op 14 September in Moskou. Maar op het moment dat napoleon Moskou veroverde brak de bekende brand van Moskou uit. Napoleon moest zich dus terugtrekken en er werd daarna gelijk aan de wederopbouwing van Moskou gewerkt. Moskou werd in deels Europeses stijl herbouwt maar ook deels in de eigen Russische stijl. Er werd een groot plein gebouwd met 2 grote ring wegen die tot de dag van vandaag nog steeds belangrijk zijn. Het duurde niet lang of er stonden grot villa’s en paleizen.

Brand van Moskou

Op de dag dat napoleon Moskou veroverde staken een aantal inwoners van Moskou de eerste handelsposten in brand deze mensen waren speciaal hiervoor achter gebleven. De posten werden aangestoken in opdracht van Graaf Fjodor Rostopsjin. Spoedig stond heel Moskou in brand. Op de derde dag stond de stad zo erg in brand dat napoleon zich moest terugtrekken. Napoleon bewonderde het karakter van de inwoners die de brand hadden aangestoken.

Terugtocht

Toen de brand eindelijk uitgewoed was was driekwart van de stad verwoest. Toen Segur Moskou weer terug in ging trof hij een paar huizen aan die overeind stonden. Alle paleizen en villa’s waren geplunderd maar een aantal kerken bleven overeind staan.

Wederopbouw

De brand van Moskou had drie kwart van de stad verwoest. Na de terugtrekking van napoleon werd gelijk begonnen met de wederopbouw. Wat opviel was dat er door de brand veel ruimte vrij kwam. Het rode plein werd gebouwd en dit werd het centrum van hieruit begonnen ze verder te bouwen. Vooral het theater was een groot project hier heeft veel tijd in gezeten. Uiteindelijk heeft de brand zo’n aandeel in de stad gehad dat de stad symbool werd van de nationale wederopleving in 1812.