Russische kaart

Topografische kaart van Europees Rusland met het Oeralgebergte, de Oeral en de Noordelijke Kaukasus, die volgens afspraak de grens vormen tussen Europees Rusland en Aziatisch Rusland. Rusland, officieel de Russische Federatie (Rossiyskaya Federatsiya), is 's werelds grootste land. Het beslaat een groot deel van het noordelijke deel van het Euraziatische continent. Rusland is een transcontinentaal land, een land dat zich op meer dan één continent bevindt. Rusland omvat het noordelijke deel van het Euraziatische continent, 77% van het Russische deel bevindt zich in Azië, de westelijke 23% van het land bevindt zich in Europa, Europees Rusland beslaat bijna 40% van het totale Europese gebied

Definitie

Volgens afspraak ligt de scheidingslijn tussen West-Azië en het Europese deel van het 'supercontinent' van Eurazië, langs het Oeralgebergte, de Oeral, de noordelijke hellingen van het Kaukasusgebergte en de Turkse zeestraat. Europees Rusland ligt in Oost-Europa op de Oost-Europese vlakte, het oostelijke deel van de Grote Europese Vlakte, de grootste bergvrije landform in Europa, hoewel een aantal heuvels en hooglanden binnenin wordt afgewisseld. Het land grenst in het noorden aan de Witte Zee, de Barentsz-zee en de Kara-zee, alle armen en baaien van de Noordelijke IJszee. In het westen wordt het land begrensd door Noorwegen, Finland, een klein deel van de Oostzee (aan de Golf van Finland), de Baltische landen Estland, Letland, Litouwen, dan Wit-Rusland en Oekraïne (van noord naar zuid), er is ook een grens met Polen (in de Oblast Kaliningrad), in het zuiden door Georgië, Azerbeidzjan en Kazachstan, heeft het land kusten aan de Zwarte Zee en de Kaspische Zee.

kaart-rusland

Gebied

Europees Rusland heeft een oppervlakte van 3.960.000 km², waardoor het iets groter is dan India, of ongeveer de helft van de grootte van de Aaneengesloten Verenigde Staten.

Er zijn vijf federale districten in West-Rusland, in het centrum van het centrale federale district met Moskou als administratief centrum, in het noorden het Noordwestelijk Federaal District, het administratieve centrum is Sint-Petersburg, in het zuidoosten van het federale federale district van Wolga (voornamelijk in Europa) en in het zuidwesten, het Zuidelijk Federaal District (Rostov aan de Don is het administratieve centrum) en het Noord-Kaukasische Federale District met zijn administratief centrum in Pyatigorsk.

Landschap

Het noordelijke deel van het land ligt binnen de poolcirkel, de noordelijkste delen van het Noordwestelijk Federaal District (een van de vijf federale districten in West-Rusland), de regio met inbegrip van het Kola-schiereiland, de noordelijke delen van de Oblast Arkhangelsk en de Komi Republiek en Nenetia (Nenets Autonomous Okrug), wordt het landschap gedomineerd door Tundra, de boomloze moerassige steppe van het noorden.

Ten zuiden van de poolcirkel, boven 60 graden noorderbreedte, wordt het landschap gedomineerd door Taiga, het moerassige naaldbos van hoge noordelijke breedtegraden met een mix van sparren, lariksen, dennen en berken in het noorden die zuidwaarts naar loofbomen gaan.

Het centrum van de Oost-Europese vlakte wordt bedekt door gematigde breedbladige en gemengde bossen, de meestal vlakke vlakte wordt hier en daar verstoord door een aantal heuvels en hooglanden, bekend als het Smolensk-Moskou hoogland, het centrale Russische hoogland, de Wolga-heuvels, en de noordelijke heuvels. Sinds de moderne tijd is de vlakte zwaar ontwikkeld voor de landbouw. De primaire granen zijn tarwe, gerst en rogge en 'industriële' gewassen zoals zonnebloempitten, suikerbieten en aardappelen.