Wat is het 'nieuwe Rusland' van Poetin

President Vladimir V. Poetin van Rusland, cool en zelfverzekerd op de nationale televisie tijdens een vier uur durend vraag-en-antwoordprogramma op donderdag, heeft herhaaldelijk naar Zuidoost-Oekraïne verwezen als 'Nieuw Rusland', een historische term voor het gebied ten noorden van de Zwarte Zee die het Russische rijk in de 18e eeuw veroverde. "God weet" waarom de regio in de jaren twintig deel van Oekraïne werd, zei hij in reactie op een vragensteller, een sterk signaal dat hij graag die fout zou corrigeren.

Poetin's gebruik van de term "Novorossiya", die hij eerder niet had benadrukt, suggereerde dat hij, met betrekking tot Oost-Oekraïne, de beweringen van Rusland over historische banden met de Krim repliceerde voordat het het schiereiland bezette en annexeerde.

Novorossiya verwijst over het algemeen naar een breed gebied van Oekraïne, dat zich uitstrekt van wat nu de grens is van Moldavië in het westen tot de Russische grens in het oosten, en inclusief Donetsk, de havenstad Odessa in het zuiden en het industriële centrum van Dnipropetrovsk tot het noorden. Het werd in de late 18e eeuw veroverd door Catharina de Grote, die prins Grigory Potemkin installeerde om de kolonisatie van de landen te leiden.

nieuw rusland

De prins verdiende faam als de architect van het Potemkin-dorp, een stad met helder geschilderde gevels en gelukkige mensen die werden opgericht om bezoekende ambtenaren en hoogwaardigheidsbekleders te misleiden. Critici hebben Poetin beschuldigd van het gebruik van een soortgelijk handigheidje bij de invasie van de Krim en de veronderstelde spontane pro-Russische opstand in Oost-Oekraïne.

Donderdag herhaalde Poetin zijn bewering dat hij zich verplicht voelde om etnische Russen te beschermen in Oost-Oekraïne, waar zij een grote minderheid van de bevolking vormen. "We moeten er alles aan doen om deze mensen te helpen hun rechten te beschermen en onafhankelijk hun eigen lot te bepalen", zei hij.

"De vraag is om de rechten en belangen van het Russische zuidoosten te waarborgen," voegde hij eraan toe. "Het is Nieuw Rusland. Kharkiv, Loehansk, Donetsk, Odessa waren geen deel van Oekraïne in de tsaristische tijden; ze werden in 1920 overgedragen. Waarom? God weet. Om verschillende redenen waren deze gebieden verdwenen en bleven de mensen daar. We moeten hen aanmoedigen om een oplossing te vinden. "

Vlag van Nieuw Rusland

Betekenis / oorsprong van de vlag:

De vlag van Nieuw Rusland toont de kleuren van Rusland: wit, blauw en rood, in een arrangement als een blauw diagonaal kruis met een witte rand op rode grond. De oorsprong ligt in de vlag van de New Russia-partij, die is ontstaan als een primeur voor de belangen van een staat van Nieuw-Rusland op het grondgebied van Oekraïne. Zo ook in gebruik een oude Russische vlag, precies die vlag die tussen 1858 en 1915 de nationale vlag van Rusland was. Het toont drie horizontale strepen in zwart, goud en wit, de kleuren van het oude wapenschild van Rusland, zwart en goud (zwarte adelaar op gouden grond) zodra wit, de kleur van Sint-Joris.

Betekenis / herkomst van het wapen:

Het wapen toont de Russische adelaar. Het bevat een bundel pijlen en oren in zijn klauwen, zit op een hamer en een anker en draagt een muurschildering. Op de borst van een borstplaat, met een Boogschutter. Het motto van de staat is: wil en werk