Wit Rusland

Wit Rusland ook wel Belarus genoemd is een republiek in Oost-Europa en bestond vroeger uit Oekraïne en Rusland in 1991 werd het officieel onafhankelijk. De hoofdstad is Minsk.

Benaming

De benaming Belarus is afkomstig van twee Russische woorden namelijk: Belaja wat wit betekend en Roethenie een oude benaming voor het gebied waar de Oost slaven wonen. De Nederlandse naam Wit-Rusland is een letterlijke vertaling van Belarus.

Geschiedenis

De Wit-Rusische gebieden maakten deel uit van Litouwen in de 14e eeuw. Toen dat land een staat vormden met polen in 1562 werd het een staat en onderdeel van het Pools-Litouwse Gemenbest. In 1922 werd het een deelstaat van de Sovjet Unie met als naam Wit-Rusland. In 1990/1991 stapte Wit-Rusland uit de Sovjet-Unie en richten het Gemenebest voor onafhankelijke op.

wit rusland

Dictatuur

Wit-Rus;and word gezien als een dictatuur omdat, kritiek op het staatshoofd ten strengste verboden is en je hier voor gestraft word. Wit Rusland is ook het enige land waar de doodstraf nog kent. Deze gevangenen worden vermoord met een kogel in het achterhoofd.

Demografie

Wit Rusland heeft 9.500.000 inwoners. Er leven verschillende er leven veel verschillende bevolkingsgroepen zoals: Russen, Polen, Oekraïners, joden en natuurlijk Wit Russen. Wit-Rusland heeft twee officiële talen Wit-Russisch en Russisch.

Bezienswaardigheden

Wit-Rusland tel een aantal mooie bezienswaardigheden zoals: het Woud van Bialowieza, Kasteel Mir, Kasteel van Njasvizj en de boog van Struve.

Woud van Bialowieza

het woud van bialowieza is een van de vier nationale parken in Wit Rusland. Het Woud van bialowieza is een van de nog bestaande uitgestrekte laaglandoerbossen van Centraal-Europa dat nog min of meer in natuurlijke staat is. Dit bos heeft een oppervlakte van ongeveer 1.5 miljoen vierkante meter en ongeveer 880 m2 hiervan ligt in Wit Rusland. En de rest hiervan ligt in polen.

Kasteel Mir

Dit is een kasteel in Wit Rusland dat vlakbij het plaatsje Mir ligt ongeveer 29 kilometer afstand. En staat sinds 2000 op de werelderfgoed lijst. De bouw van dit kasteel is begonnen in de 15e eeuw en is in de 16e eeuw voltooid door Llinich. In de 16e eeuw werd het nog een keer verbouwd en werd er een paleis met drie verdiepingen neergezet doordat het in handen kwam van Graaf Radziwil. Het kasteel moest in de 19e eeuw opnieuw opgebouwd worden doordat het schade had van de aanval van Napoleon.

Kasteel van Njasvizj

Dit is het paleis van de familie Radziwill in Njasvizj dit kasteel werd in 2005 op de lijst van werelderfgoed geplaatst omdat, het onvervangbaar is. Het paleis kwam in bezit van de familie toen de familie Kiszka uitgestorven was en doordat de familie Radziwill tot het Groothertogdom Litouwen behoorde.

Geodetische boog van Struve

De Geodetische boog van Struve is een graadmeting van Sturve en is ongeveer 2820 kilometer lang en loopt van Noorwegen tot aan de zwarte zee. Het doel hiervan was het nauwkeurig bepalen van een grote afstand en zo de vorm en grootte van de aarde te kunnen bepalen. Bij een graadmeting heb je een speciale techniek genaamd de driehoek techniek. Hiermee kan je de afstand tussen twee punten vaststellen en door dit elke keer te herhalen kan je een lange reeks van metingen doen. Door een astronomische waarnemingen en de driehoek techniek konden ze dit bepalen.